Vikten av att hålla kontakten

bild telefonlur Håll kontakten med varandra

Håll kontakten med varandra
(bild:”Image courtesy of worradmu / FreeDigitalPhotos.net”.)

Juni studentmånad. Ungdomar lämnar gymnasiet för att ta ett nytt steg in i vuxenlivet. De ger sig av mot nya horisonter … studier, arbete, utlandsresa, sabbatsår, volontärsarbete eller annat. För många innebär det att snart lämna sin trygghet, sitt hem, sina kompisar, sin omgivning, sin skola, sin stad, sin kommun eller sitt land. Många kommer att bygga upp en ny trygghet i en ny omgivning, en ny skola, en ny stad, en ny kommun eller i ett nytt land. Många kommer att hålla kontakten med sitt hem och sina kompisar. Några kommer inte att göra det.

Här har du som anhörig eller kompis ett medmänskligt ansvar. Ett ansvar att hålla kontakten, att undra och att ifrågasätta när hon/han som alltid hängde med och alltid hittade på eller när han/hon som aldrig missade ett äventyr, en träff, ett party, nu som oftast inte hinner med och ursäktar sig ifrån sitt sociala liv.

Det kan vara så att hon/han har hamnat i ett till synes kärleksfullt förhållande, men där partners kontrollbehov numera begränsar den andres personliga utrymme och frihet.

Här kan du som anhörig eller kompis vara uppmärksam och våga prata med honom/henne om hur han/hon mår. Du kanske får höra ytterligare ursäkter och bortförklaringar, men ge inte upp. Ge aldrig upp. Hon/han kommer att ha dig som stöd när det är dags.

Ring oss och be om råd. Tipsa varandra och ta hand om varandra.
Njut av din studenttid! Tappa inte varandra ur sikte, håll kontakten!